Salicylsyra i frukt, grönsaker, nötter och örter

Salicylsyra är en kemikalie som finns naturligt i växter som hjälper till att skydda växterna mot bakterie-och svampinfektioner. Salicylsyra är ett antiinflammatoriskt och smärtlindrande ämne och dess nära släkting acetylsalicylsyra är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i aspirin. Genom att äta en kost rik på livsmedel som innehåller salicylsyra, kan du få de fördelar som finns i att regelbundet ta acetylsalicylsyra med låg styrka, till exempel minskad risk för hjärtinfarkt. Enligt Oxford Journals, säger en brittisk studie från 2001 att vegetarianer och människor som äter mycket frukt och grönsaker har mindre risk att utveckla tjocktarmscancer på grund av ett hälsosamt intag av salicylsyra. Men enligt en studie från 2006 publicerad i ”Proceedings of the Nutrition Society” är detta inte helt säkert.

Det finns också vissa individer som är känsliga för salicylsyra och kan uppleva huvudvärk, illamående, hudutslag, klåda, svullnad av ansikte eller magont när dessa livsmedel konsumeras, vissa kan också få allergichocker.

Frukt

Frukt innehåller den högsta mängden av salicylsyra, med bär som har mest. Frukter som innehåller mycket höga mängder (mer än 1 mg per 100g) salicylsyra inkluderar blåbär, björnbär, nätmelon, russin, dadlar, guava och aprikoser. Frukter med en relativt hög mängd salicylsyra (mellan 0.5mg och 1mg per 100g) inkluderar färsk avokado, körsbär, röda vindruvor, färsk mandarin och minneola, och granny smith-äpplen. Frukter med måttliga mängder av salicylsyra (från 0,25 till 0,49 mg per 100g) är grapefruktjuice, kiwi, litchi, japansk mispel, nektariner, plommon och vattenmeloner.

Grönsaker

Många grönsaker är växter som naturligt innehåller salicylsyra. De som innehåller de största mängderna är grön paprika, oliver, champinjoner, tomater, rädisor och cikoria. Broccoli, gurka, spenat, bondbönor, sötpotatis och alfalfa groddar innehåller också en stor mängd salicylsyra. Grönsaker med måttliga mängder salicylsyra omfattar konserverad sparris, sallat, konserverade svarta oliver, pumpa och sockerärtor.

Nötter

Mandel är den enda nöt innehåller minst 1 mg salicylsyra per 100g. Jordnötter innehåller också över 1 mg salicylsyra per 100g men är inte tekniskt sett en nöt (det är en böna). Pinjenötter, pistagenötter och macadamianötter innehåller en relativt stor mängd (mellan 0.5mg och 1 mg per 100g). Måttliga källor inkluderar kokos och paranötter.

Örter och kryddor

Kryddor kan ofta innehålla höga halter av salicylsyra. Torr dill, oregano, het paprika, rosmarin, kummin, garam masalla, timjan, gurkmeja, senap och curry är bra källor till salicylsyra.

Referenser

  1. Food-info.net (Wageningen University): What is salicylic acid and in which foods does it occur?
  2. ”Proceedings of the Nutrition Society”; Is There a Role for Dietary Salicylates in Health?; John Paterson; februari 2006
  3. Oxford Journals: Dietary Salicylic Acid and Aspirin
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress