Salicylsyra.nu http://salicylsyra.nu Salicylsyra | BHA-syra Sun, 15 Feb 2015 23:58:22 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Salicylsyra i frukt, grönsaker, nötter och örter http://salicylsyra.nu/2012/01/salicylsyra-i-frukt-gronsaker-notter-och-orter/ http://salicylsyra.nu/2012/01/salicylsyra-i-frukt-gronsaker-notter-och-orter/#respond Sat, 07 Jan 2012 09:09:51 +0000 http://salicylsyra.nu/?p=16 Salicylsyra är en kemikalie som finns naturligt i växter som hjälper till att skydda växterna mot bakterie-och svampinfektioner. Salicylsyra är ett antiinflammatoriskt och smärtlindrande ämne och dess nära släkting acetylsalicylsyra är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i aspirin. Genom att äta en kost rik på livsmedel som innehåller salicylsyra, kan du få de fördelar som finns […]

Inlägget Salicylsyra i frukt, grönsaker, nötter och örter dök först upp på Salicylsyra.nu.

]]>
Salicylsyra är en kemikalie som finns naturligt i växter som hjälper till att skydda växterna mot bakterie-och svampinfektioner. Salicylsyra är ett antiinflammatoriskt och smärtlindrande ämne och dess nära släkting acetylsalicylsyra är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i aspirin. Genom att äta en kost rik på livsmedel som innehåller salicylsyra, kan du få de fördelar som finns i att regelbundet ta acetylsalicylsyra med låg styrka, till exempel minskad risk för hjärtinfarkt. Enligt Oxford Journals, säger en brittisk studie från 2001 att vegetarianer och människor som äter mycket frukt och grönsaker har mindre risk att utveckla tjocktarmscancer på grund av ett hälsosamt intag av salicylsyra. Men enligt en studie från 2006 publicerad i ”Proceedings of the Nutrition Society” är detta inte helt säkert.

Det finns också vissa individer som är känsliga för salicylsyra och kan uppleva huvudvärk, illamående, hudutslag, klåda, svullnad av ansikte eller magont när dessa livsmedel konsumeras, vissa kan också få allergichocker.

Frukt

Frukt innehåller den högsta mängden av salicylsyra, med bär som har mest. Frukter som innehåller mycket höga mängder (mer än 1 mg per 100g) salicylsyra inkluderar blåbär, björnbär, nätmelon, russin, dadlar, guava och aprikoser. Frukter med en relativt hög mängd salicylsyra (mellan 0.5mg och 1mg per 100g) inkluderar färsk avokado, körsbär, röda vindruvor, färsk mandarin och minneola, och granny smith-äpplen. Frukter med måttliga mängder av salicylsyra (från 0,25 till 0,49 mg per 100g) är grapefruktjuice, kiwi, litchi, japansk mispel, nektariner, plommon och vattenmeloner.

Grönsaker

Många grönsaker är växter som naturligt innehåller salicylsyra. De som innehåller de största mängderna är grön paprika, oliver, champinjoner, tomater, rädisor och cikoria. Broccoli, gurka, spenat, bondbönor, sötpotatis och alfalfa groddar innehåller också en stor mängd salicylsyra. Grönsaker med måttliga mängder salicylsyra omfattar konserverad sparris, sallat, konserverade svarta oliver, pumpa och sockerärtor.

Nötter

Mandel är den enda nöt innehåller minst 1 mg salicylsyra per 100g. Jordnötter innehåller också över 1 mg salicylsyra per 100g men är inte tekniskt sett en nöt (det är en böna). Pinjenötter, pistagenötter och macadamianötter innehåller en relativt stor mängd (mellan 0.5mg och 1 mg per 100g). Måttliga källor inkluderar kokos och paranötter.

Örter och kryddor

Kryddor kan ofta innehålla höga halter av salicylsyra. Torr dill, oregano, het paprika, rosmarin, kummin, garam masalla, timjan, gurkmeja, senap och curry är bra källor till salicylsyra.

Referenser

  1. Food-info.net (Wageningen University): What is salicylic acid and in which foods does it occur?
  2. ”Proceedings of the Nutrition Society”; Is There a Role for Dietary Salicylates in Health?; John Paterson; februari 2006
  3. Oxford Journals: Dietary Salicylic Acid and Aspirin

Inlägget Salicylsyra i frukt, grönsaker, nötter och örter dök först upp på Salicylsyra.nu.

]]>
http://salicylsyra.nu/2012/01/salicylsyra-i-frukt-gronsaker-notter-och-orter/feed/ 0
Hur du utför en peeling med salicylsyra hemma http://salicylsyra.nu/2012/01/hur-du-utfor-en-peeling-med-salicylsyra-hemma/ http://salicylsyra.nu/2012/01/hur-du-utfor-en-peeling-med-salicylsyra-hemma/#comments Fri, 06 Jan 2012 10:38:50 +0000 http://salicylsyra.nu/?p=22 Salicylsyra är en betahydroxisyra eller BHA-syra, med mångsidiga egenskaper. I hudvård kan den appliceras på huden för att behandla och förebygga acne, rensa ut pormaskar och hjälpa fet hy. Den kan användas för att utföra mild till medium kemisk peeling för att förbättra utseendet av fina linjer, rynkor, fläckar och ärrbildning. Medan kemisk peeling kan […]

Inlägget Hur du utför en peeling med salicylsyra hemma dök först upp på Salicylsyra.nu.

]]>
Salicylsyra är en betahydroxisyra eller BHA-syra, med mångsidiga egenskaper. I hudvård kan den appliceras på huden för att behandla och förebygga acne, rensa ut pormaskar och hjälpa fet hy. Den kan användas för att utföra mild till medium kemisk peeling för att förbättra utseendet av fina linjer, rynkor, fläckar och ärrbildning. Medan kemisk peeling kan vara bra för huden, kan de också vara dyra. Peeling hemma kan skära ned kostnaderna. Följ dessa instruktioner för att ge dig själv en salicylsyra peeling hemma.

Undrar du var du kan köpa salicylsyra?

Bebeautiful.se säljer både ren salicylsyra peeling och kombination av salicylsyra och mjölksyra för torr/känslig hy, samt kombination av salicylsyra och mandelsyra för de som även vill behandla pigmentfläckar: http://bebeautiful.se/kemisk-peeling/salicylsyra

Dermastore.se säljer också salicylsyra peeling som du kan köpa här. De säljer också många avancerade hudvårdsmärken med produkter med salicylsyra, t.ex. Murad (speciellt Blemish Control serien, de ljusblå produkterna)

Punkttesta din salicylsyralösning

Dagen innan du gör din peeling hemma bör du punkttesta din lösning för att se till att det inte kommer att skada din hud. Doppa en liten mängd av lösningen på din kind eller hals, vid örat, med en tops. Vänta fem minuter, tvätta sedan fläcken med vanligt kallt vatten. Om huden ser normal ut nästa dag och du har inte upplevt någon rodnad, inflammation, sveda, blåsor, eller brännande så kan du använda din salicylsyra peeling säkert.

Ta fram dina produkter

Du behöver ungefär 20-30 minuter för att slutföra din kemiska peeling hemma. Ta fram några tops, bomullsrondeller, vaselin, kranvatten, en klocka för tidtagning, ett hårband (om du behöver det för att hålla håret borta från ditt ansikte), och naturligtvis din peelinglösning. Du behöver också ett bra hudrengöringsmedel.

Förbered din hud

Förbered huden för kemisk peeling genom att tvätta och torka den ordentligt. Använd en tops för att applicera vaselin runt näsborrar, ögon och läppar. Kemisk peeling bör inte komma i kontakt med dessa känsliga områden.

Applicera kemisk peeling

Du kan applicera din peelinglösning med tops, bomullsrondeller eller annat lämpligt. Sprid det över båda sidorna av pannan, en i taget, med början från mitten och arbeta utåt. På botten av ansiktet, sprid syran från mitten av hakan mot örat på båda sidor. Från toppen av näsan, sprid salicylsyran över din kind mot örat. Slutligen sprid salicylsyra under näsan, försiktigt så att du inte får det på dina läppar. Om du vill kemiskt exfoliera din hals, kan du applicera salicylsyra även där.

Du kan uppleva lindrigt stickande eller en brännande känsla. Om detta blir allvarligt eller om du börjar lägga märke till hudrodnad, tvätta direkt bort peeling lösningen med vanligt ljummet vatten. Annars kan du vänta 3-10 minuter för att salicylsyran ska göra sitt arbete, skölj sedan bort det med vatten. Om du har en neutraliseringsgel, använd den innan du sköljer av med vatten.

Återfukta

Efter din peeling, applicera en mild fuktkräm på det behandlade området. Undvik allt som innehåller AHA-syror, BHA-syror, retinol eller andra syror i minst 24 timmar. Använd solskyddsfaktor på det behandlade området för att skydda den nya huden från solskador.

Referenser

Salicylsyra peeling – hur fungerar det? – kemiskpeeling.eu

Inlägget Hur du utför en peeling med salicylsyra hemma dök först upp på Salicylsyra.nu.

]]>
http://salicylsyra.nu/2012/01/hur-du-utfor-en-peeling-med-salicylsyra-hemma/feed/ 2
Vad är Salicylsyra och BHA-syra? http://salicylsyra.nu/2012/01/vad-ar-salicylsyra-och-bha-syra/ http://salicylsyra.nu/2012/01/vad-ar-salicylsyra-och-bha-syra/#comments Thu, 05 Jan 2012 18:00:28 +0000 http://salicylsyra.nu/?p=7 Salicylsyra är en aromatisk karboxylsyra som har en färglös kristallstruktur och är svårlöslig i vatten. Salicylsyra är en betahydroxisyra (BHA-syra) och är en större molekyl än alfahydroxisyrorna (AHA) och används ofta i lokalbehandlingsmedel som en komedolytisk (löser upp pormaskar) och keratolytisk (avlägsnar döda celler från epidermis) agent. Betahydroxisyra (BHA-syra) BHA-syror kommer från växters fytohormoner och […]

Inlägget Vad är Salicylsyra och BHA-syra? dök först upp på Salicylsyra.nu.

]]>
Salicylsyra är en aromatisk karboxylsyra som har en färglös kristallstruktur och är svårlöslig i vatten. Salicylsyra är en betahydroxisyra (BHA-syra) och är en större molekyl än alfahydroxisyrorna (AHA) och används ofta i lokalbehandlingsmedel som en komedolytisk (löser upp pormaskar) och keratolytisk (avlägsnar döda celler från epidermis) agent.

Betahydroxisyra (BHA-syra)

BHA-syror kommer från växters fytohormoner och är fettlösliga. Salicylsyra, eller 2-hydroxibensoesyra som den också kallas, utvinns ur barken på videträ. Oralt intagen salicylsyra ger smärtlindring och är antiinflammatoriskt. Salicylsyra applicerat lokalt tränger in i porer som innehåller talg, vilket mjukgör och avlägsnar död hud från epidermis. Salicylsyrans större molekylstorlek begränsar dess penetration genom dermis till allmän cirkulation. Salicylsyra har kombinerats effektivt med andra ingredienser för att skapa diverse lokala behandlingar.

Historia och betydelse

Salicylsyra har historiskt utvunnits från växter, speciellt barken från videträ och älgört. Intag av extrakt från dessa växter har rapporterats vara effektivt för att lindra smärta, feber, inflammation, såväl som att göra magen orolig.

Användningsområden

Salicylsyra har visat sig vara effektivt för dermatologiska och kosmetiska tillämpningar för sin snabba keratolytiska effekt. Produkter som innehåller salicylsyra är bl.a. rengöringsprodukter för ansiktet och mjällschampo. Salicylsyra används också i mycket små mängder som konserveringsmedel i livsmedel och i milda antiseptiska medel såsom munvatten och tandkräm. Salicylsyraföreningar har också tillverkats för smärtlindring (acetylsalicylsyra eller aspirin) och febernedsättande. Metylderivatet av salicylsyra, metylsalicylat, är den huvudsakliga beståndsdelen i oljan i många vintergröna växter.

Kemi

Kemiskt namn: 2-hydroxibensoesyra
Kemisk formel: C6H4(OH)COOH
Molmassa: 138,1207 g/mol
CAS-nummer: 69-72-7
Densitet: 1,44 g/cm³
Löslighet (vatten): 2 g/l
Smältpunkt: 158,3 °C
Kokpunkt: 211 °C (vid 2666 Pa)

Salicylsyra är till utseendet en färglös kristall som är svårlöslig i vatten men löslig i alkohol, eter och kloroform.

Tillverkningsprocess

Kommersiell tillverkning sker genom Kolbe-Schmitt reaktionen i vilken fenol, natriumhydroxid och koldioxid värms upp till 125 °C under tryck (100 atm) och bildar natriumfenolat som sedan behandlas med svavelsyra.

Vilket även kan visas som:

Tillgängliga formuleringar

Salicylsyra finns i varierande koncentrationer och kvaliteter, beroende på avsedd användning. Spårmängder används som konserveringsmedel i livsmedel och i receptfria antiseptiska och febernedsättande medel. Salicylsyra av farmaceutisk kvalitet genomgår en komplex serie av filtrering och reningsprocesser. För applicering på hud används salicylsyra i koncentrationer från 2% till 6% för att behandla bl.a. vårtor och hyperkeratos (förtjocknad hud), och vid klinisk användning i koncentration över 6% för bl.a. peeling. pH-värdet på produkten kan vara buffrat.

Biologisk aktivitet

Effekterna av salicylsyra som ett keratolytiskt och milt antiseptiskt medel resulterar i snabb fjällning av keratin. Dess fettlöslighet är central för dess förmåga att tränga in i porerna och stöda absorptionen av andra ämnen.

Komedolytisk

Salicylsyra löser upp komedoner som blockerar eller begränsar porers öppning och orsakar att talg absorberas i hårsäckarna och epidermis. Inuti porerna neutraliserar salicylsyra kvarlevande aknebakterier och drar samman porerna och återställer deras naturliga struktur.

Keratolytisk

Peelingeffekten av salicylsyra har visats med hjälp av låga och måttliga koncentrationer med ett lågt pH för att främja keratolysis, avskiljandet av epidermis från dermis genom accelererad cellförnyelse. Salicylsyra hämmar COX-1-syntes och påverkar prostaglandinets väg genom att försvaga de intercellulära hudbindningarna och hämmar bindningen av proteiner i nedre hornlagret, vilket leder till en separation av det tjocka övre lagret från det nybildade lägre hudlagret.

Antiseptisk

Den antiseptiska effekten av salicylsyra hämmar proteinsyntesen i det nyligen exponerade hudskiktet, vilket ger milda svampdödande fördelar.

Akne

De komedolytiska och keratolytiska fördelarna med lokalt applicerad salicylsyra är effektivt i låga och måttliga doser för behandling av akneinfektioner av varierande grad, inklusive papler, pustler, noduler och cystor. Salicylsyra har också visat sig vara effektivt i att förebygga akne på hud med benägenhet att drabbas av denna typ av infektion. Kombinationsbehandling med salicylsyra föredras i besvärliga fall.

Akneärrbildning

Den keratolytiska effekten av lokalt applicerad salicylsyra resulterar i fjällning av överhuden, vilket främjar cellförnyelse i dermis. Kombinationsbehandling kan optimera strukturen och tonen av behandlad hud.

Porer

Fettlösligheten hos salicylsyra är effektiv för att penetrera talgkörtlarna för att upplösa aknebakterier. Den komedolytiska effekten av salicylsyra leder till nedbrytning av tilltäppta porer att trycka ut vätska och pressa ut inåtväxta hårstrån och återställa porstrukturen till sitt naturliga tillstånd. Försiktighet bör iakttas på områden med skrubbsår eller skärsår för att undvika eventuell absorption i kroppen.

Seborroiskt eksem (Seborré)

Seborroiskt eksem orsakar fjällning av huden, syns oftast på hårbotten som mjäll och drabbar även andra delar av kroppen såsom ansikte och bröst, samt arm- och benveck. De keratolytiska egenskaperna hos salicylsyra underlättar utslätningen av dessa områden, vilket minskar huduppbyggnaden och det feta utseende som kan resultera från detta tillstånd. Orsaker till tillståndet vara hormonella eller svampinfektioner – de milda antiseptiska egenskaperna hos salicylsyra kan ge viss förbättring. Salicylsyraformuleringar i schampo och rengöringsmedel för gemensamma, specifika eller kompletterande behandlingar kan användas som monoterapi eller i kombination med receptbelagda steroider.

Vårtor

Vårtor är onormala icke-cancerogena utväxter som orsakas av humant papillomvirus (HPV). Utbrott från virusinfektioner kan behandlas, utslag kan också regrediera över tiden. Salicylsyra är en huvudingrediens i effektiv receptfri läkemedel för vårtborttagning. I en klinisk miljö, kan högre halter av salicylsyra betraktas som ett icke-kirurgisk alternativ till laserkirurgi eller kryokirurgi.

Referenser

  1. Beta Hydroxy Acids in Cosmetics. FDA. 7 Mars, 2000.
  2. Yates, R.L., and D.C. Havery, ”Determination of Phenol, Resorcinol, Salicylic Acid and Alpha-Hydroxy Acids in Cosmetic Products and Salon Preparations,” Journal of Cosmetic Science, vol. 50, pp. 315-325, 1999.
  3. Salicylic Acid Topical. Medline Plus. 1 Sep, 2008. Tillgänglig online.
  4. Balali-Mood M, Balali-Mood K. Salicylic acid. ”Inter-Organization Programme for the Sound Management of Chemicals” INCHEM. Aug, 1996. Tillgänglig online.
  5. White WH. ”Action of Salicin Salicylic Acid and of Sodium and Lithium Salicylates”, Materia Medica Pharmacy, Pharmacology and Therapeutics. P. Blakiston’s Son and Co. 1911. Tillgänglig online.
  6. Bowe WP, Shalita AR. ”Effective over-the-counter acne treatments”, Semin Cutan Med Surg. Sep, 2008; 27(3):170-6. Review. Tillgänglig online.
  7. Steele K, Shirodaria P, O’Hare M, et al. ”Monochloroacetic acid and 60% salicylic acid as a treatment for simple plantar warts: effectiveness and mode of action”, Brit J Derm. Juli 29, 2006. 18(4):537 – 544. Tillgänglig online.
  8. Tsai JC, Chuang SA, Hsu MY, et al. ”Distribution of salicylic acid in human stratum corneum following topical application in vivo: A comparison of six different formulations”, (1999) International Journal of Pharmaceutics, 188 (2), pp. 145-153. Tillgänglig online.
  9. Oosterkamp HM, Neering H, Nijman SM, Dirac AM, Mooi WJ, Bernards R, Brummelkamp TR. ”An evaluation of the efficacy of topical application of salicylic acid for the treatment of familial cylindromatosis”, Br J Dermatol. Juli, 2006; 155(1):182-5. Tillgänglig online.
  10. ”‘Keratolytic’ properties of benzoyl peroxide and retinoic acid resemble salicylic acid in man”, Waller JM, Dreher F, Behnam S, Ford C, Lee C, Tiet T, Weinstein GD, Maibach HI. Skin Pharmacol Physiol. 2006; 19(5):283-9. Tillgänglig online.
  11. Herreros FO, Cintra ML, Adam RL, et al. ”Remodeling of the human dermis after application of salicylate silanol”, Arch Dermatol Res. April, 2007; 299(1):41-5. Tillgänglig online.
  12. Zakopoulou N, Kontochristopoulos G. ”Superficial chemical peels”, J Cosmet Dermatol, Sep, 2006; 5(3):246-53. Tillgänglig online.
  13. Kempiak SJ, Uebelhoer N. ”Superficial chemical peels and microdermabrasion for acne vulgaris”, Semin Cutan Med Surg. Sep, 2008; 27(3):212-20. Review.
  14. ”Photodynamic therapy for the treatment of acne: a pilot study”, Taub AF. J Drugs Dermatol. Nov-Dec, 2004; 3(6 Suppl):S10-4.
  15. ”Pharmacotherapy of acne”, Degitz K, Ochsendorf F. Expert Opin Pharmacother. Apr, 2008; 9(6):955-71. Review.
  16. ”Excellent clinical results with a new preparation for chemical peeling in acne: 30% salicylic acid in polyethylene glycol vehicle”, Dainichi T, Ueda S, Imayama S, Furue M. Dermatol Surg. Jul, 2008; 34(7):891-9; discussion 899.
  17. Grimes P.E. (1999). ”The Safety and Efficacy of Salicylic Acid Chemical Peels in Darker Racial-ethnic Groups”, Dermatologic Surgery 25: 18-22. doi:10.1046/j.1524-4725.1999.08145.x.
  18. Roberts W. E. (2004). ”Chemical peeling in ethnic/dark skin”. Dermatologic Therapy 17 (2): 196. doi:10.1111/j.1396-0296.2004.04020.x.
  19. ”Effectiveness, safety, and effect on quality of life of topical salicylic acid peels for treatment of postinflammatory hyperpigmentation in dark skin”, Joshi SS, Boone SL, Alam M, Yoo S, White L, Rademaker A, Helenowski I, West DP, Kundu RV. Dermatol Surg. Apr, 2009; 35(4):638-44; discussion 644.
  20. ”Ichthyoses – Part 1: Differential diagnosis of vulgar ichthyoses and therapeutic options”, Krug M, Oji V, Traupe H, Berneburg M. J Dtsch Dermatol Ges. Jan, 2009. [Epub ahead of print]
  21. ”Ichthyoses – Part 2: Congenital ichthyoses”, Krug M, Oji V, Traupe H, Berneburg M. J Dtsch Dermatol Ges. Jan, 2009.
  22. ”Treatment of severe scalp psoriasis: from the medical board of the National Psoriasis Foundation”, Chan CS, Van Voorhees AS, Lebwohl MG, Korman NJ, Young M, Bebo BF Jr, Kalb RE, Hsu S. J Am Acad Dermatol. Juni, 2009; 60(6):962-71. Tillgänglig online.
  23. ”Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis”: Section 3: ”Guidelines of care for the management and treatment of psoriasis with topical therapies”, Menter A, Korman NJ, Elmets CA, Feldman SR, Gelfand JM, Gordon KB, Gottlieb A, Koo JY, Lebwohl M, Lim HW, Van Voorhees AS, Beutner KR, Bhushan R; American Academy of Dermatology. J Am Acad Dermatol. Apr, 2009; 60(4):643-59. Tillgänglig online.
  24. ”Topical tacrolimus ointment combined with 6% salicylic acid gel for plaque psoriasis treatment”, Carroll CL, Clarke J, Camacho F, Balkrishnan R, Feldman SR. Arch Dermatol. Jan, 2005; 141(1):43-6.
  25. ”Successful treatment of florid cutaneous warts with intravenous cidofovir in an 11-year-old girl”, Cusack C, Fitzgerald D, Clayton TM, Irvine AD. Pediatr Dermatol. Maj-Jun, 2008; 25(3):387-9.

Inlägget Vad är Salicylsyra och BHA-syra? dök först upp på Salicylsyra.nu.

]]>
http://salicylsyra.nu/2012/01/vad-ar-salicylsyra-och-bha-syra/feed/ 1